Inleiding

Wist u dat:

85% van de ongevallen NIET werk gerelateerd is. (ref. TNO rapport Arbobalans 2016). Daarom gaat de Stichting Nederlands Veiligheidsinstituut (NLVI) meehelpen om ongevallen in eigen tijd terug te dringen. Intussen verliezen wij ongevallen in werktijd niet uit het oog. Zoals bij velen inmiddels bekend zijn wij met het NLVI al geruime tijd bezig om een veiligheidsbelevingsexpositie te realiseren.

Wat gaan wij doen?

In eerste instantie hadden wij een vaste locatie in gedachte maar gezien het groot aantal ongevallen die in eigen tijd plaatsvinden (met > 80.000 ziekenhuisopnamen per jaar) willen we naar u toekomen met een levensechte REAL LIFE SAFETY EXPERIENCE wisselexpositie. Het eerste ‘demo’ paneel is gereed. Hier kun je zien wat de mogelijkheden zijn voor het uitbeelden ca. 22 veel voorkomende risico’s in werktijd en eigen tijd. De panelen worden aangevuld met relevante producten, uitleg en actieve demonstraties van bijvoorbeeld statische elektriciteit, tillen, trillingen, geluid, brand enz.

Op het ‘demo’ paneel kun je tevens zien wat de mogelijkheden zijn voor de zakelijke sponsor.  

Wat kunt u doen.

Meehelpen door bijvoorbeeld donateur of sponsor te worden. Uw steun wordt zeer gewaardeerd en voor elke donateur ligt een gratis VI Poster klaar 'Is uw gezin u heilig....werk dan veilig'. Meer informatie, klik hier.

Uitvoering

Het NLVI zal in de experience een combinatie presenteren met aandacht voor veiligheid op de werkplek en veiligheid in privé situaties.

Uitvoeringsprogramma;

 1. Veiligheidsinformatie gedurende de opvoeding
 2. Veiligheidseducatie vanaf het basisonderwijs
 3. Veilig handelen bij werk, klussen, recreëren, verkeer, enz.
 4. Veiligheid vroeger (oudheidkamer)
 5. Veiligheidstheater ( NAPO en bloopers)
 6. Exploiteren van kennis en middelen
Experience onderwerpen

Algemeen:

Op zoek naar een leerzame beleving? Heb jij veiligheid en hoog in het vaandel? Laat je meeslepen in de wondere wereld van veiligheid!

Dat is de NLVI experience.

In de experience van het Nederlands Veiligheidsinstituut (NLVI) leer je, aan de hand van voorbeelden, experimenten, praktische proefjes, materialen en gebruiksvoorwerpen uit de praktijk, preventief om te gaan met gevaren en risico’s. Je hebt er de keuze uit tal van thema’s rond welzijn op het werk en veiligheid thuis. Groepsbezoeken en trainingen op maat mogelijk.

De educatieve stands zitten boordevol praktische proefjes, beeldmateriaal en verrassende toepassingen welke zelfstandig of door onze docenten afgestemd worden op de leef- en werkwereld van de bezoekers. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en experimenten leer je bewust omgaan met de gevaren en risico’s in je omgeving, zowel op het werk als thuis.

Veilig thuis
In de privésfeer gebeuren meer ongevallen dan op het werk of in het verkeer. Op diverse stands bekijken we de risico’s die aan de basis liggen van deze ongevallen (bv. Brand, gevaarlijke stoffen, elektriciteit, lawaai, straling….). Ook kan er specifiek aandacht besteed worden op kinderveiligheid en veiligheid op leeftijd (ouderen).

Ergonomie
Nek-, schouder-, pols en rugklachten kunnen het gevolg zijn van een verkeerde werkhouding. Oorsuizen en hoofdpijn zijn mogelijk te wijten aan een lawaaiige omgeving of verkeerde verlichting. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Naargelang de interesse van de groep kan onze docent focussen op thema’s zoals:

 • Hef- en tiltechnieken
 • Ergonomie op kantoor
 • De houding bij klussen, gebruik smartphone, computer
 • Verlichting
 • Lawaai
 • Klimaat

Elektriciteit
Elektriciteit is onzichtbaar, maar via leerzame proefjes krijg je ze toch re zien. Meer nog; we laten je ze zelfs voelen…uiteraard op een veilige manier. Onze docent behandeld bij deze stand uiteraard ook de verschillen in elektriciteit, risico’s, beschermingsmaatregelen en reglementaire aspecten.

Brand- en gevaarlijke stoffen
Wanneer en hoe ontstaat brand? Wat is vlampunt en zelfontbrandingstemperatuur? Is aardgas zwaarder dan lucht en waarom moeten we dat weten. Wat zijn explosiegrenzen en kan broodmeel ontploffen? Tijdens deze presentatie ontdek je het antwoord op al deze vragen. Welke gevaarlijke stoffen (her)ken jij in je omgeving? Je zal er misschien van schrikken, het zijn er best veel. Hoe kom je te weten hoe je met die producten om moet gaan? Waar moet je op letten bij het lezen van het etiket? Deze module zit boordevol praktische voorbeelden, ook over minder bekende stoffen zoals solventen, CO en asbest.

Lawaai
Wat is geluid? Wat zijn decibels? Hoe werken je oren en wanneer belast je ze te veel? Hoe kun je lawaai bestrijden en wat gebeurt er met je oren als je dat niet doet? Van oordopjes tot MP3-spelers, van discotheek tot betonmolen en motorfiets: in deze stand laten we het allemaal horen en voelen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Ook wel PBM’s genoemd zij nbestemd om de drager een passende bescherming te bieden tegen gevaren bij bepaalde activiteiten. In deze stand bekijken we de verschillende soorten handschoenen, stofmaskers, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming, veiligheidsbrillen, en vragen ons af wat de beperkingen ervan zijn en hoe we de juiste keuze kunnen maken.

Handgereedschap en trillingen
Handgereedschappen gebruiken we te pas en te onpas. Daarom is het risico op een ongeval vrij groot. Zo ook bij tuingereedschap. We onderzoeken de specifieke risico’s zoals trillingen, vonken, het stukspringen van boor- en slijpgereedschap, kettingzaag e,d, Bijzondere aandacht gaat naar ergonomie en de keuze van het juiste materiaal.

Trillingen vormen een nog weinig bekend risico. Aan de hand van proejes, demo’s en fimlms leer je wat trillingen zijn, hoe ze ons lichaam binnenkomen en welke schade ze daar kunnen aanrichten. Uiteraard ligt de nadruk op het vermijden van schade.

Extra - werksituatie voorbeelden

 • Arbeidsmiddelen en gereedschappen
 • Werken op hoogte / steiger / ladder
 • Takelen / Hijsen
 • Besloten ruimte
 • Werkvergunning / TRA / LMRA / LOTO
 • Verkeer
 • Chemicaliën, milieu / morsen e.d.
Realisatie

De expositie wordt samengesteld uit mobiele displays welke in transportstand eenvoudig en snel op transport kunnen worden gesteld voor exposities op uw bedrijf of organisatie.

Nederlands Veiligheidsinstituut - Teambuilding Nederlands Veiligheidsinstituut - Teambuilding Nederlands Veiligheidsinstituut - Teambuilding Nederlands Veiligheidsinstituut - Teambuilding

Een expositie van 22 meest voorkomende veiligheidsrisico’s.

Nu inschrijven VK Masterclass

Nu nog aanmelden!

Download nu het
inschrijfformulier

Leveringsvoorwaarden

Inschrijfformulier