NAPO: De veiligheidsvriend van kinderen, meesters en juffen!

Napo is de held van een reeks tekenfilms. Hij staat symbool voor een werknemer. Napo beperkt zich niet tot een specifieke functie of werkomgeving, maar zijn persoonlijkheid en fysieke verschijning blijven in alle films dezelfde. Napo is een normale persoon: noch goed, noch slecht ... noch jong, noch oud. Hierdoor is zijn cultuur neutraal. Hij is een bereidwillige werknemer die niet alleen het slachtoffer kan worden van situaties waarover hij geen controle heeft, maar die ook gevaren of risico's vaststelt en goede suggesties doet om de veiligheid op school en thuis te verbeteren. 

Napo is een sympathiek en aantrekkelijk personage met sterke reacties en emoties. Kinderen zien meteen wanneer Napo boos, verveeld of verliefd is! Zo kan elk iedereen zich met Napo identificeren, zowel de leerlingen als de meester en de juf! 

Het Nederlands Veiligheidsinstituut verzorgt lespakketten in veiligheid voor kinderen op school. Natuurlijk met Napo in de hoofdrol.

Eventueel bezoekt Napo zelf de school! Wanneer mag Napo naar school komen en alles uit komen leggen over veiligheid? 

 

NAPO op school!

Veiligheid en gezondheid in het onderwijs: lesmaterialen voor leerkrachten

EU-OSHA, het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, heeft samen met het Napo Consortium een reeks lespakketten ontwikkeld overgezondheid en veiligheid op het werk (OSH). Deze pakketten helpen leerkrachten veiligheids- en gezondheidsthema's bij basisschoolleerlingen te introduceren op een manier die educatief is, maar ook leuk en fantasievol. Er wordt gebruikgemaakt van Napo-filmpjes en creatieve activiteiten. Het Nederlands Veiligheidsinstituut is het Nederlandse aanspreekpunt voor dit lesconcept. 

In elk lespakket worden de belangrijkste boodschappen en leerdoelen geschetst. Leerkrachten krijgen gedetailleerd uitgewerkte ideeën voor activiteiten, evenals de benodigde materialen. Ook bevat elk pakket een voorbeeldles die de lengte heeft van een standaardles van veertig minuten. De reeks bevat lesplannen om kinderen tussen zeven en elf jaar het belang van veiligheid en gezondheid bij te brengen. Het zijn flexibele lessen, die zo zijn ontworpen dat ze aansluiten op en kunnen bijdragen aan bestaande schoolvakken, zoals:

 • Persoonlijke verzorging en maatschappijleer
 • Natuur en techniek
 • Verkeersveiligheid
 • Taal
 • Kunst en cultuur
Voorbeelden van de uitgebreide pakketten voor kinderen tussen 7-11 jaar
 • Napo's beste signalen voor veiligheid
  Met dit pakket maken kinderen kennis met belangrijke veiligheidsborden.
 • Zorg voor je lichaam met Napo
  Dit lespakket gaat over hoe belangrijk het is je huid en je rug te beschermen tegen eenvoudige, alledaagse risico's.
 • Napo’s risicospeurder
  Dit pakket bevat een reeks leuke activiteiten waarbij kinderen worden geholpen risico's en gevaren voor veiligheid en gezondheid op school en thuis te herkennen en uit te leggen. 

Inmiddels maken vele scholen gebruik van de uitgebreide lespakketten gericht op kinderen en het thema veiligheid. Is uw school de volgende verstandige school? Stuur een mail voor meer informatie via info@nlvi.nl

 

Nu inschrijven VK Masterclass

Nu nog aanmelden!

Download nu het
inschrijfformulier

Leveringsvoorwaarden

Inschrijfformulier