Masterclass

ARBO-Masterclass

“Beïnvloeden van gedrag”

De masterclass is bedoeld voor professionele ARBO adviseurs die betrokken zijn bij de ontwikkeling en uitvoering van ARBO beleid en zich verder willen ontwikkelen op het gebied van beïnvloeden van gedrag.

Tijdens de masterclass ga je als deelnemer op verschillende manieren aan de slag met de kritieke beroepssituaties die bepalend zijn of je kunt excelleren in je adviesfunctie. Je krijgt praktische informatie en tools aangereikt. Daarnaast leer je van je medecursisten tijdens het uitvoeren van verschillende opdrachten.

De volgende kritieke beroepssituaties worden behandeld;
 • Coachen
 • Oplossingsgericht werken
 • Effectieve systemen opzetten
 • Infiltreren en beïnvloeden
 • Levendig communiceren
 • Weerstand wegwerken
 • Grenzen aangeven

Wat zeggen anderen over de ARBO-Masterclass?

Reactie deelnemers voorgaande edities.

Patrick Herben, HR specialist HSE, ZIGGO: Zeer zinvol, meer focus op de zachte kant (beïnvloeden) dan op de harde kant van veilig werken.

Pedro van Eijk, SHE Supervisor, Idem et Alius: Mooie, duidelijke onderwerpen en sparren met vakgenoten is aangenaam leerzaam.

Saskia Vermij, Arbeidshygiënist, Tauw: Nuttige masterclass om bekende technieken met vakbroeders te bespreken.

Peter de Vree, SHEQ coördinator, Falck Safety Service: Leerzaam en goed toepasbaar in mijn functioneren als SHEQ coördinator.

Ab Kats, Manager HSSE, DELTA Netwerkgroep: Een plezierig onderhoudende masterclass waar je op bijzondere vaardigheden wordt getraind die je kunnen helpen in je verdere ontwikkeling als kerndeskundige. Docenten: prima. Locatie: ook goed. Verzorging: Meer dan goed!

Martin van Gastel, KVM Manager, Syndus Group. De 360° feedback-tool gebaseerd op de 7- kernsituaties vormen de basis om mijn functie inhoudelijk verder uit te diepen.

Opbouw van de Masterclass
De Masterclass is een intensieve cursus en duurt 40 uur verdeeld over 2 x 2 cursusdagen van 10 uur elk. Het is van belang dat je als deelnemer op alle dagen aanwezig kunt zijn. Tussen het eerste en laatste blok zit een ‘try-out’ periode van ca. 4 weken. In deze periode kun je het geleerde uittesten en nieuwe ervaringen opdoen. Tijdens de ‘try-out’ periode wordt je tevens uitgedaagd voor het uitwerken van een presentatieopdracht.

Begeleiding & trainers

Kerndocent: Frowa Schuitemaker

Nederlands Veiligheidsinstituut - Kerndocent: Frowa Schuitemaker

Onderwijskundige; gespecialiseerd in hoe je veilig werken kunt stimuleren. Medeontwikkelaar van de Arbo Masterclass. Trainer veiligheidsbewustzijn, train de trainer en krachtig communiceren in het algemeen en presenteren met PowerPoint als ondersteuning in het bijzonder.

Samen met haar dochter heeft ze het boek ‘PowerPoint Intelligentie’ geschreven; hét handboek  voor iedereen die meer wil bereiken als hij een presentatie geeft. Ze kwam namelijk teveel presentaties tegen, juist ook in de wereld van de veiligheid, waarbij het de sprekers niet lukt om hun boodschap effectief over te brengen. Veilig werken en hierover op een goede manier communiceren zijn volgens haar onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ze heeft een groot aantal studenten en professionals de kunst van het coachen bijgebracht. Algemene coachingvaardigheden en de kunst van het oplossingsgericht coachen.

In de Arbo Masterclass begeleidt ze de deelnemers op basis van de uitkomsten van de 360˚ feedback-tool en de opdrachten die worden gekozen. Ook geeft ze korte workshops over de 7 vaardigheden die horen bij het ‘meesterschap’.

Docent / trainingsacteur: Brian Smits

Nederlands Veiligheidsinstituut - Docent / trainingsacteur: Brian Smits

Als trainingsacteur in Amsterdam en in New York opgeleid. Tijdens trainingen is hij op een overtuigende wijze ‘leverancier van gedrag’. Dit geeft deelnemers de gelegenheid om te oefenen met die vaardigheden die zij willen versterken. Hij heeft een grote expertise in hoe je  het beste kan reageren op weerstanden en agressie. Ook is hij in staat om haarfijn uit te leggen én te laten ervaren hoe we professioneel kunnen handelen en wat de rol van spanning is op ons dagelijks functioneren.

Tijdens de Masterclass gaat hij aan de slag met ‘de binnenwereld van de deelnemers’. Wat ervaar je nu eigenlijk als iemand juist niet doet wat veilig is? Hoe ga je daar mee om? Wat is dan vooral handig om wel te doen? Je leert om gedrag te herkennen en daar het meest effectief op te reageren.

Organisator: Gilles van Zweeden

Nederlands Veiligheidsinstituut - Organisator: Gilles van Zweeden

Al meer dan 45 jaar Veiligheidskundig adviseur / ondernemer. Als voormalig brandweercommandant, opleider, HSSE projectmanager en ondernemer in het safety vakgebied heeft hij veel ervaring in verschillende facetten van veiligheid in het algemeen. Tijdens de cursus infiltreert hij als kritische site-kick.

Gastdocent: Victor Roggeveen

Nederlands Veiligheidsinstituut - Gastdocent: Victor Roggeveen

Victor is een man uit de praktijk. Na acht jaar als scheepswerktuigkundige bij de Koninklijke Marine te hebben gevaren, werd hij veiligheidsmanager bij een Amerikaanse oliemaatschappij die op het Nederlands continentaal plat aardgas exploiteert. Hij was oprichter van het veiligheidsadviesbureau AdviSafe Risk Management. In 1994 voltooide hij de opleiding tot Master of Health, Safety & Welfare aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2000 opereert hij als onafhankelijk veiligheidskundig adviseur. Hij doet promotieonderzoek naar de invloed van leiders op veiligheid. (Universiteit van Leiden).

Meer informatie
Onderwerpen

Wat bieden wij je?

Tijdens de Arbo-masterclass ‘Beïnvloeden van Gedrag’ bouwen wij je kennis en vaardigheden verder uit met;

 • Oefeningen in een veilige context
 • De casussen en ervaringen die je zelf inbrengt
 • Het ontwikkelen van de juiste; systematiek, presenteren en implementeren
 • Tijd in het lesprogramma om te oefenen in de beïnvloedingssfeer
 • Gerichte feedback zodat je beter weet waar je sterk in bent en waar je kan groeien (uitkomst 360° Feedback Tool)

De cursus is een training, dat wil zeggen dat we vooral gezamenlijk aan de slag. Met de voorbeelden die deelnemers inbrengen, uitgewerkte voorbeelden of casussen. De diepgang per vaardigheid is afhankelijk van de leerdoelstellingen van de deelnemers. Tijdens de cursusdagen wordt het programma aangehouden maar op verzoek van de deelnemers flexibel worden

Programma & locatie

Vraag per mail info@nlvi.nl het programma en de locaties voor dit jaar aan! 

Cursusdata 2019

TE191: 30 en 31 januari + 27 en 28 februari
TE192: 16 en 17 oktober + 13 en 14 november
TPA193: 15 en 16 februari en 15 en 16 maart
TPA194: 4 en 5 oktober + 1 en 2 november

Cursusduur:
40 uur verdeeld over 2x2 dagen.

Cursuslocaties:

 • ARBO-Masterclass Exclusief: Apollo Hotel te Papendrecht. Inclusief overnachtingen, ontbijt, Lunch en diner
 • ARBO-Masterclass Project Adviseurs: NLVI Practicum te Barendrecht. Inclusief, lunch
 • ARBO-Masterclass IC: Op uw eigen locatie

Lesdagen:

 • ARBO-Masterclass Exclusief: woensdag + donderdag
 • ARBO-Masterclass Project Adviseurs: vrijdag + zaterdag

Aantal cursisten:
6-10 per cursus.

Inschrijven
Als jouw werkgever met schriftelijke opdrachten werkt, zorg er dan voor dat deze ons uiterlijk 4 weken voor de start van de training bereiken. Opgelet! Indien de inschrijving gebeurt op naam van een werknemer en het inschrijfgeld wordt betaald door de werkgever, dan wordt de inschrijving beschouwd als een overeenkomst met de werkgever.

Download inschrijfformulier

Download voorwaarden

Kosten

Arbo-Masterclass Exclusief: € 2.250,00
Arbo-Masterclass Project Adviseur: € 1.850,00
Arbo-Masterclass IC: prijs op aanvraag

Inclusief

 • lesmateriaal
 • 360° feedback-tool, met evaluatie
 • modelkaart 7 kernvaardigheden
 • bewijs van deelname
 • En het nieuwste boek van onze kerndocent:

'Power Point Intelligentie'

Verzorging:

 • Alles wat nodig is voor een prettig verblijf en leeromgeving.

Exclusief 21% BTW

Na afloop van de Arbo-masterclass ontvangt u een bewijs deelname

Dit bewijs geeft recht op 5 Hobeon / SKO punten, een bewijs van uw actuele kennis en betrokkenheid.