Masterclass

ARBO-Masterclass

“Beïnvloeden van gedrag”

Voor wie is deze cursus bedoeld?
Voor Arbo adviseurs (VK, AH, KAMco VGWM, e.d.) die betrokken zijn bij de ontwikkeling van organisaties en arbobeleid.

 • Enige ervaring is vereist
 • Bereid om van elkaar te willen leren en met elkaar willen groeien
 • Een open geest hebben om succesverhalen en teleurstellingen te delen.

Of je nu als solitair adviseur werkt, of leidinggeeft aan een team met collega’s of (grote) organisatie als geheel, de ARBO-masterclass ‘Beïnvloeden van Gedrag’ geeft u de nodige vaardigheden en helpen je om het gedrag van anderen te veranderen.

Deze Masterclass is ook zeer geschikt voor professionals die functioneren in een werkomgeving waar de formele autoriteit (deels) ontbreekt, zoals projectleiders, coördinatoren, aankomende managers en informele leiders.

Wat heeft deze Masterclass mij te bieden?
Ondanks het feit dat velen van ons gedrag proberen te veranderen, is het maar enkelen van ons gegeven om een effectieve strategie te creëren die leidt tot de gewenste gedragsverandering.

De ARBO Masterclass helpt!

Door te leren van ‘s werelds beste beïnvloeders (zie aanbevolen literatuurlijst) in combinatie met sociaal wetenschappelijk onderzoek en talloze interviews met meer dan 150 ervaren veiligheidsadviseurs is er een krachtig model voor gedragsverandering ontwikkeld, gebaseerd op 7 herkenbare kernvaardigheden. Door dit model te gebruiken, kan je ontdekken hoe ook jij Master kunt worden in het beïnvloeden van gedrag.

Het model van de ARBO-Masterclass 'Beïnvloeden van gedrag'
In de ARBO-Masterclass komen 7-kernvaardigheden aan bod, die het verschil maken bij het meesterschap. Het is een praktisch hulpmiddel om te leren hoe je kan excelleren in het uitoefenen van je adviesfunctie.

Vooraf
Vóór de start van de cursus kan je met behulp van een 360° feedback-tool jouw huidige vaardigheden van beïnvloeden peilen. De resultaten hiervan zijn mede bepalend voor waar je tijdens de Masterclass actief mee aan de slag kunt gaan. We creëren hiermee een cursus ’op maat’ waar je zelf nóg meer uit kan halen.

Meesterschap?
In de training komen de volgende 7-vaardigheden aan bod, die het verschil maken bij meesterschap

 • Coachen
 • Oplossingsgericht werken
 • Effectieve systemen opzetten
 • Infiltreren en beïnvloeden
 • Levendig communiceren
 • Weerstand wegwerken
 • Grenzen aangeven

Er wordt een combinatie van interactieve trainingsmethoden ingezet, waarin de kernelementen van het model ‘Beinvloeden van gedrag’ leidend zijn. Als deelnemer werk je aan je eigen doelen. Daarnaast is er aan diversiteit aan workshops die gegeven worden door verschillende experts. Tot slot presenteer je als deelnemer wat je gaat doen om binnen je werk op een effectieve wijze te bereiken wat je belangrijk vindt, of je laat zien wat je al hebt toegepast.

Wat zeggen anderen over de ARBO-Masterclass?

Reactie deelnemers voorgaande edities.

Patrick Herben, HR specialist HSE, ZIGGO: Zeer zinvol, meer focus op de zachte kant (beïnvloeden) dan op de harde kant van veilig werken.

Pedro van Eijk, SHE Supervisor, Idem et Alius: Mooie, duidelijke onderwerpen en sparren met vakgenoten is aangenaam leerzaam.

Saskia Vermij, Arbeidshygiënist, Tauw: Nuttige masterclass om bekende technieken met vakbroeders te bespreken.

Peter de Vree, SHEQ coördinator, Falck Safety Service: Leerzaam en goed toepasbaar in mijn functioneren als SHEQ coördinator.

Ab Kats, Manager HSSE, DELTA Netwerkgroep: Een plezierig onderhoudende masterclass waar je op bijzondere vaardigheden wordt getraind die je kunnen helpen in je verdere ontwikkeling als kerndeskundige. Docenten: prima. Locatie: ook goed. Verzorging: Meer dan goed!

Martin van Gastel, KVM Manager, Syndus Group. De 360° feedback-tool gebaseerd op de 7- kernsituaties vormen de basis om mijn functie inhoudelijk verder uit te diepen.

Opbouw van de Masterclass
De Masterclass is een intensieve cursus en duurt 40 uur verdeeld over 2 x 2 cursusdagen van 10 uur elk. Het is van belang dat je als deelnemer op alle dagen aanwezig kunt zijn. Tussen het eerste en laatste blok zit een ‘try-out’ periode van ca. 4 weken. In deze periode kun je het geleerde uittesten en nieuwe ervaringen opdoen. Tijdens de ‘try-out’ periode wordt je tevens uitgedaagd voor het uitwerken van een presentatieopdracht.

Begeleiding & trainers

Kerndocent: Frowa Schuitemaker

Nederlands Veiligheidsinstituut - Kerndocent: Frowa Schuitemaker

Onderwijskundige; gespecialiseerd in hoe je veilig werken kunt stimuleren. Medeontwikkelaar van de Arbo Masterclass. Trainer veiligheidsbewustzijn, train de trainer en krachtig communiceren in het algemeen en presenteren met PowerPoint als ondersteuning in het bijzonder.

Samen met haar dochter heeft ze het boek ‘PowerPoint Intelligentie’ geschreven; hét handboek  voor iedereen die meer wil bereiken als hij een presentatie geeft. Ze kwam namelijk teveel presentaties tegen, juist ook in de wereld van de veiligheid, waarbij het de sprekers niet lukt om hun boodschap effectief over te brengen. Veilig werken en hierover op een goede manier communiceren zijn volgens haar onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ze heeft een groot aantal studenten en professionals de kunst van het coachen bijgebracht. Algemene coachingvaardigheden en de kunst van het oplossingsgericht coachen.

In de Arbo Masterclass begeleidt ze de deelnemers op basis van de uitkomsten van de 360˚ feedback-tool en de opdrachten die worden gekozen. Ook geeft ze korte workshops over de 7 vaardigheden die horen bij het ‘meesterschap’.

Docent / trainingsacteur: Brian Smits

Nederlands Veiligheidsinstituut - Docent / trainingsacteur: Brian Smits

Als trainingsacteur in Amsterdam en in New York opgeleid. Tijdens trainingen is hij op een overtuigende wijze ‘leverancier van gedrag’. Dit geeft deelnemers de gelegenheid om te oefenen met die vaardigheden die zij willen versterken. Hij heeft een grote expertise in hoe je  het beste kan reageren op weerstanden en agressie. Ook is hij in staat om haarfijn uit te leggen én te laten ervaren hoe we professioneel kunnen handelen en wat de rol van spanning is op ons dagelijks functioneren.

Tijdens de Masterclass gaat hij aan de slag met ‘de binnenwereld van de deelnemers’. Wat ervaar je nu eigenlijk als iemand juist niet doet wat veilig is? Hoe ga je daar mee om? Wat is dan vooral handig om wel te doen? Je leert om gedrag te herkennen en daar het meest effectief op te reageren.

Docent: Eveline de Kock

Nederlands Veiligheidsinstituut - Docent: Eveline de Kock

Eveline is afgestudeerd als Landschapsarchitect. Ze heeft zich gespecialiseerd in toegepaste creativiteit, participatieprocessen en gesprekstechnieken. Ze werkt vanuit haar eigen onderneming Ruimte Atelier aan (ontwerp)processen waar creativiteit, sensitiviteit en bezinning centraal staan.

Bij participatieprocessen is het belangrijk dat mensen actief deelnemen. Als er een ‘samen’ ontstaat is er beweging, en zodra er beweging is kan je sturen. Zo kun je samen zorgen voor de goede omstandigheden met duidelijke kaders wanneer het moet én ruimte is voor maatwerk als het nodig is.

In de workshop ‘Ruimte voor Empowerment’ ga je ontdekken wat je als Master in huis moet hebben om het beste in anderen naar boven te brengen. Op welke manier je de ander tot verantwoordelijk gedrag kunt stimuleren. En, tot slot, welke sleutelfiguren je om je heen hebt, die jou gaan helpen je doelen te bereiken.

Organisator: Gilles van Zweeden

Nederlands Veiligheidsinstituut - Organisator: Gilles van Zweeden

Al meer dan 45 jaar Veiligheidskundig adviseur / ondernemer. Als voormalig brandweercommandant, opleider, HSSE projectmanager en ondernemer in het safety vakgebied heeft hij veel ervaring in verschillende facetten van veiligheid in het algemeen. Tijdens de cursus infiltreert hij als kritische site-kick.

Gastdocent: Victor Roggeveen

Nederlands Veiligheidsinstituut - Gastdocent: Victor Roggeveen

Victor is een man uit de praktijk. Na acht jaar als scheepswerktuigkundige bij de Koninklijke Marine te hebben gevaren, werd hij veiligheidsmanager bij een Amerikaanse oliemaatschappij die op het Nederlands continentaal plat aardgas exploiteert. Hij was oprichter van het veiligheidsadviesbureau AdviSafe Risk Management. In 1994 voltooide hij de opleiding tot Master of Health, Safety & Welfare aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2000 opereert hij als onafhankelijk veiligheidskundig adviseur. Hij doet promotieonderzoek naar de invloed van leiders op veiligheid. (Universiteit van Leiden).

Meer informatie
Onderwerpen

Wat bieden wij je?

Tijdens de Arbo-masterclass ‘Beïnvloeden van Gedrag’ bouwen wij je kennis en vaardigheden verder uit met;

 • Oefeningen in een veilige context
 • De casussen en ervaringen die je zelf inbrengt
 • Het ontwikkelen van de juiste; systematiek, presenteren en implementeren
 • Tijd in het lesprogramma om te oefenen in de beïnvloedingssfeer
 • Gerichte feedback zodat je beter weet waar je sterk in bent en waar je kan groeien (uitkomst 360° Feedback Tool)
 • Optioneel: 2 persoonlijke sessies na afsluiting van deze cursus

De cursus is een training, dat wil zeggen dat we vooral gezamenlijk aan de slag. Met de voorbeelden die deelnemers inbrengen, uitgewerkte voorbeelden of casussen. De diepgang per vaardigheid is afhankelijk van de leerdoelstellingen van de deelnemers. Tijdens de cursusdagen wordt het programma aangehouden maar op verzoek van de deelnemers flexibel worden

Programma & locatie

Vraag per mail info@nlvi.nl het programma en de locaties voor dit jaar aan! 

Cursusdata 2018

T181: 16 en 17 mei + 13 en 14 juni.
T182: 12 en 13 september + 10 en 11 oktober

Cursustijden; 1e dag 09.00 – 20.00 uur / 2e dag 09.00 – 19.30 uur

Inschrijven
Als jouw werkgever met schriftelijke opdrachten werkt, zorg er dan voor dat deze ons uiterlijk 4 weken voor de start van de training bereiken. Opgelet! Indien de inschrijving gebeurt op naam van een werknemer en het inschrijfgeld wordt betaald door de werkgever, dan wordt de inschrijving beschouwd als een overeenkomst met de werkgever.

Download inschrijfformulier

Download voorwaarden

Cursusopties:

 • In company door onze docenten op locatie naar keuze.
 • Dagcursus, 5 dagen van 8 uur op onze locatie.

Kosten
Cursuskosten, € 2.250,00

Inclusief

 • lesmateriaal
 • 360° feedback-tool, met evaluatie
 • modelkaart 7 kernvaardigheden
 • bewijs van deelname
 • e-book: de Plakfactor
 • boek: Influencer. De kracht achter succesvol veranderen.
 • En het nieuwste boek van onze kerndocent 'Power Point Intelligentie'

Op locatie

 • uitgebreid, lunchbuffet ,luxe pauzehapjes, koffie, thee, fris
 • 2x diner plus twee overnachtingen in een **** hotel

Exclusief 21% BTW

Na afloop van de Arbo-masterclass ontvangt u een bewijs deelname

Dit bewijs geeft recht op 5 Hobeon / SKO punten, een bewijs van uw actuele kennis en betrokkenheid.